Karkówka z dzika — jak ją prawidłowo przyrządzić?

Każdy, kto kiedykolwiek miał okazję spróbować dobrze przyrządzonego karczku z dzika, z pewnością chwali sobie wyśmienite walory smakowe, ale i również aromatyczne takiego dania. Wiele osób wzbrania się przed spożywaniem dziczyzny, bojąc się, że mięso może być niezdrowe. Wręcz przeciwnie — dziczyzna dopuszczona do sprzedaży jest zawsze w pierwszej kolejności przebadana weterynaryjnie, dlatego bez obaw możesz po nią sięgnąć i przyrządzić swoją ulubioną potrawę.

Jak przygotować karczek z dzika?

W pierwszej kolejności należy pamiętać o tym, by karkówka z dzika była kupiona wcześniej, z wyprzedzeniem. Wynika to z faktu, iż w przeciwieństwie do innych mięs, jak wieprzowina i wołowina, jest znacznie twardsza, dlatego jej przygotowywanie zajmuje więcej czasu. Mięso to z powodzeniem można smażyć, piec i dusić. Bardzo dobrze komponuje się z suszonymi śliwkami, czosnkiem, a nawet z żurawiną. Świetnie smakuje w połączeniu z ciemnym sosem. Przy przyrządzaniu karczku można kierować się podobnymi zasadami jak w przypadku innych rodzajów. Można jednak zastosować inne przyprawy, do których zalicza się przykładowo ziele angielskie, sól i pieprz, liść laurowy i jałowiec. Nic nie stoi na przeszkodzie, by karkówkę serwować z warzywami lub w sosie grzybowym. Można ją także marynować, co z pewnością podbije smak i sprawi, że będzie on wyjątkowy i unikatowy.

Gdzie kupić karkówkę?

Przede wszystkim pamiętaj o tym, by nigdy nie kupować dziczyzny z niesprawdzonych źródeł, od kłusowników. Decyduj się wyłącznie na mięso sprawdzone, przebadane, zdrowe, które pozyskiwane jest w legalny sposób. Wybierz sklep z dziczyzną, który współpracuje ze sprawdzonymi dostawcami. Mięso to zachwyci cię swoim unikalnym smakiem i aromatem, a przy okazji dostarczy twojemu organizmowi wiele wartości odżywczych i witamin, w które dziczyzna obfituje. Kupując w dobrym sklepie, otrzymasz mięso ze zwierząt, które spożywały naturalnie zdobywany pokarm, nie paszę, antybiotyki i inne przetworzone sztucznie produkty.

redakcja serwisu

Dodaj komentarz

Back to top